duminică, 17 aprilie 2011

s-a redeschis cofetăria crizantema

o da s-a redeschis cofetăria crizantema
pe strada cibinului undeva lângă kaufland
acolo era o gaură neagră până de curând
dar azi lumea s-a îngrășat cu încă un loc
ceea ce e
foarte foarte bine

...a fost odată ca niciodată
cofetăria crizantema de aur
pe strada răscoalei
acolo unde acum e kiosk + o pizzerie
era o cofetărie lungă
scufundată în lumina neoanelor albastre
îmi amintesc clar de laptele albastru
pe care îl sugeam de la țâța mamei mele extraterestre

dar asta în altă parte

admiram fântâna de piatră
ce avea ca fundal un tapet cu o junglă din uruguay
știți prea bine că jungla aceea exista doar în
capul meu

și italia din frigoriferul cu înghețate
și crizantema uriașă de pe perete
ca o gaură albă
s-au amestecat în mine atâția ani
atâția ani în care am avut la dispoziție doar muzica trip-hop
ca să-mi amintesc gustul prăjiturilor

dar au înflorit copacii
a venit primăvara după un secol
și s-a redeschis cofetăria

simt de parcă paradisul ar putea chiar acum să revină
de parcă Dumnezeu chiar acum îmi va da add pe feisbuc2 comentarii:

Yigru Zeltil spunea...

http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/actualitate/de-saptamana-viitoare-se-deschide-noul-sediu-al-cofetariei-crizantema-galerie-foto-69393.html

Anonim spunea...

Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul "straste" pentru denii. Acest termen are semnificatia de "patima". Expresia "a merge in strasti" insemna "a merge la denii".

Deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: in saptamana a cincea si a saptea din Postul Sfintelor Pasti. S-a pastrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Saptamana Patimilor, pentru ca ele se savarsesc seara, potrivit troparului: Iata, Mirele vine in miezul noptii...”.

Chiar daca Denia este o Priveghere, ea difera de ceea ce Tipicul indica prin Priveghere. Denia este doar Utrenia simpla a zilelor de rand, in vreme ce Privegherea presupunea Utrenia unita cu Vecernia si Litia. Dar si ca Utrenie simpla, Denia nu se aseamana cu Utrenia din zilele de rand, pentru ca ea cuprinde cantari si rugaciuni specifice doar perioadei Sfintelor Pasti (troparul "Iata, Mirele vine...", luminanda "Camara Ta, Mantuitorule“, troparul "Cand slaviti ucenici...").

Specificul Saptamanii Patimilor - slujbe si randuieli

Luni, marti si miercuri se oficiaza Liturghia darurilor mai inainte sfintite. In Joia Mare se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare unita cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua in care, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie, se mai scoate inca un agnet, care se sfinteste odata cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Sunt asezate pe acelasi disc si impreuna sunt aduse pe Sfanta Masa la Vohodul mare. Al doilea Agnet este pastrat pana in Martea Luminata cand este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, este pus intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Din acest Agnet, preotul impartaseste in cursul intregului an, pe cei care din motive bine intemeiate nu pot ajunge la biserica. Tot din acest Agnet sunt impartasiti si pruncii nou botezati.

In unele manastiri, in Joia Patimilor are loc ritualul spalarii picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie facut de Hristos inainte de Cina cea de Taina - spala picioarele ucenicilor. In manastiri, staretul este cel care spala picioarele monahilor.