joi, 22 octombrie 2009

N-am mai trecut pe aici de ceva vreme...

...acum mai multă vreme, cred că un an de zile, la ora de engleză în locul dirigintei mele a venit o singură dată un băiat cu barbă stil "cioc" şi alură simpatică. Am intrat în conversaţie cu el pe tema poeziei. A auzit de Gellu Naum, ceea ce mi se părea grozav... I-am spus că fac poezii, i-am arătat una şi i-a plăcut, mi-a spus că face şi el poezii (nu ştiu dacă ţin minte bine, dar cred că mi-a spus că el e doar poet amator, să mă scuze dacă nu asta mi-a zis atunci, în orice caz nu lansase nicio carte până atunci) şi că a încercat să publice câteva pe Agonia, dar că i-au ajuns aproape în întregime la categoria "Atelier" şi că s-a descurajat. Mi-a zis asta după ce m-am lăudat puţin (n-am voie?) că a ajuns o poezie de-a mea atunci la categoria de texte recomandat (cred că nu ajunsesem la a doua steluţă roşie/roz)... Fie vorba între noi, criteriul lor este destul de arbitrar. Prima dată când am început sub numele de Selenaru Negrea, nici nu erau poeziile mele prea reuşite şi nici nu eram suficient de dispus să ascult criticile decât cu un ochi supărat (acum, fireşte, nu mă mai supăr pe orice nimic, chiar şi când mi se reproşează faptul că sunt delirant sau că arunc vorbele la grămadă - ceea ce adeseori era şi ideea) - iar textele îmi ajungeau aproape invariabil la "Atelier". A doua oară, când am adoptat noul pseudonim, deja aveam câte luni de experienţă pe un alt site unde căpătasem nişte comentarii pozitive şi nu numai. De la primul text (http://agonia.ro/index.php/poetry/1809213/Z%C4%83pada_ro%C5%9Fie_a_mun%C5%A3ilor) sub noua formulă n-a mai trecut multă vreme până când niciuna dintre poeziile mele nu mai ajungeau la "Atelier", deşi bănuiesc că asta are legătură şi cu serviciile pe care le-am făcut bibliotecii virtuale...

Am aflat de curând că respectivul individ - pe care azi am aflat că-l cheamă Dan Someşan - a scos o carte de poezii. În mod miraculos, el a apărut tot azi preţ de câteva minute şi a împrăştiat în eterul clasei un exemplar din cartea sa. Se numeşte "Şopron pe tabla de şah" şi a fost publicată la Editura Ex Ponto din Constanţa, anul 2009, prefaţa fiind semnată de Ioan Stoleru. Are o copertă sobră, cu o tablă de şah cu un cal solitar în centru şi cifre scrise pe câteva dintre pătratele negre şi albe ale tablei de şah. Ştiam că a fost scos în puţine exemplare, dar am fost mirat când am ajuns aici şi, căutând pe Google, am primit mesajul:

Your search - dan someşan "şopron pe tabla de şah" - did not match any documents.

Şi nici nu se află cartea pe site-ul Ex Ponto/Infcon...

Aş pune o poezie de el aici, dar nu ştiu care este stanţa lui în privinţa copyright-ului, sau a editurii, bănuiesc că el este mai generos din fire cum s-a dovedit azi, dar nu ştiu dacă aş putea pune o poezie aici.

Am mai luat azi de asemenea o carte intitulată "Vorbind despre noi" (1989) de Loredana Bogliun. Nu foarte multe informaţii pe Google, dar sunt.

Un comentariu:

Jokerman spunea...

"Şotron pe tabla de şah" :)